Kuva: Heidi Koivunen/SPV

Nirkko nousi vahvalla mitalilähdöllä palkintokorokkeelle

Tapio Nirkko onnistui Tanskan Århusissa kilpaillussa olympialuokkien regatassa erinomaisesti. Hän purjehti tasaisen varmasti koko kilpailun ja kiilasi sunnuntain mitalilähdön toisen sijansa ansiosta lopputuloksissa kolmanneksi.

Nirkko jäi lopulta toisesta sijasta vain pisteen.

– Tuuli oli todella puuskikas ja itse mitalilähtö hyvinkin tapahtumarikas. Neljänneksi jäänyt puolalainen Piotr Kola oli edelläni vielä viimeisellä alamerkillä, mutta hän sai rangaistuksen ja tippui kauemmas, Nirkko kertoo.

– Minulla oli kokonaisuudessaan hyvä ja tasainen viikko. Nyt tulen reiluksi viikoksi kotiin ja palaan sitten tänne Tanskaan treenaamaan. Tämä kilpailu antoi hyvin itseluottamusta syyskuun alun MM-kilpailuihin, Nirkko jatkaa.

Århusin regatta oli vuoden 2018 MM-kilpailuiden ja samalla Tokion 2020 olympialaisten maapaikkakarsinnan testikilpailu. Siihen osallistui purjehdushuippuja ympäri maailman.

Lopputulokset, Finnjolla, Århus, Tanska:

1. Nicholas Heiner, Alankomaat, 58 pistettä, mitalilähdön 9.

2. Zsombor Berecz, Unkari, 67 pistettä, mitalilähdön 10.

3. Tapio Nirkko, Suomi, 68 pistettä, mitalilähdön 2.

Mitalilähdössä jaettiin kaksinkertaiset pisteet.

Muut suomalaiset (lauantai), Århus, Tanska:

Tuuli Petäjä-Sirén, RS:X: 6.

Noora Ruskola ja Mikaela Wulff, 49er FX: 7.

Sinem Kurtbay ja Janne Järvinen, Nacra17: 12.

Kaarle Tapper, Laser standard: 14.

Oskari Muhonen, Finnjolla: 14.

Mikael Hyryläinen, Finnjolla: 25.

Victor ja Christoffer Silén, 49er: 20.

Tulokset: http://manage2sail.com/en-US/event/13f66039-acb3-449e-9cd1-ffb3f04bb939#!/results?classId=df876c8a-6cf2-405d-a97c-74b22b044cea

fullsizeoutput_4278

Nirkko viidentenä mitalilähtöön – Petäjä-Sirén kuudes, Ruskola ja Wulff seitsemäs

Tuuli Petäjä-Sirén sijoittui Tanskan Århusissa kilpaillussa olympialuokkien yhteisessä, ensi vuoden MM-kilpailuiden esikilpailussa kuudenneksi. Hän oli lauantaina RS:X-luokan mitalilähdössä viides.

– Oli ihan hyvä ja nousujohteinen viikko. Tänään mitalilähdössä kärjessä olivat potentiaalisen sijoitukseni parantamisen kannalta väärät tyypit, mutta olen tyytyväinen siitä saamaani viidenteen sijaan sekä koko kilpailun kuutoseen, seuraavaksi Japanin Enoshimassa syyskuussa MM-menestystä tavoitteleva Petäjä-Sirén sanoo.

Tanskaan oli saapunut lähes koko olympiapurjehduksen kerma, sillä ensi vuoden MM-kilpailuissa jaetaan ensimmäiset maapaikat vuoden 2020 Tokion olympialaisiin. Olosuhteisiin tutustuminen on siis tärkeää.

– Tämä viikko opetti, että Århusissa voi olla luvassa mitä vain tuulettomuudesta kovaan keliin. Opimme jälleen paljon myös omista heikkouksistamme ja vahvuuksistamme, seitsemänneksi sijoittuneet 49er FX -purjehtijat Noora Ruskola ja Mikaela Wulff pohtivat.

Kuva: Sailing Energy
Kuva: Sailing Energy

Ruskola ja Wulff saapuivat Tanskaan EM-regatasta Saksasta. Jo viikon kuluttua koittaa lähtö Portugaliin MM-kisoihin.

– Kun viimeksi on ollut lepopäivä heinäkuun lopulla, niin tekee ihan hyvää päästä vajaaksi viikoksi kotimaahan. Meillä ei ollut Århusista juuri odotuksia EM-kisojen jälkeisessä uupumuksessa, joten seitsemäs sija oli oikein mukava tulos, lauantaina kolme mitalilähtöä purjehtineet Ruskola ja Wulff sanovat.

1600px_COLOURBOX27878144

Tapio Nirkko taistelee sunnuntaina Finnjollien mitalilähdössä kolmannesta sijasta. Hän on nyt viidentenä, tasapisteissä neljäntenä olevan Kanadan Tom Ramshaw’n kanssa ja vain neljän pisteen päässä kolmantena olevasta Puolan Piotr Kulasta.

– Sain toisen lähdön maalilinjalla toisen lipun, ja siitä rapsahti kokonaispisteisiini kolme lisää. Aika haastava päivä oli kaikkiaan. Otin molemmissa lähdöissä hyvät startit, mutta purjehdin ehkä liian varovaisesti. Olisi ollut ainekset superpäivään, Nirkko sanoo.

– Kolmossijaan on vielä hyvät mahdollisuudet huomenna, joten jännittävä mitalilähtö tulossa, Nirkko ennakoi.

Mitalilähdössä jaetaan kaksinkertaiset pisteet.

fullsizeoutput_4240

Laser standard -purjehtija Kaarle Tapper on kehittynyt kesän aikana huimasti. Hän otti 62 Laser-veneen regatassa lähtövoiton ja kipusi toistuvasti kärkikahinoihin. Hän sijoittui lopputuloksissa 14:nneksi.

Tilanne ennen sunnuntain mitalilähtöä:

Tapio Nirkko, Finnjolla: 4. (7. ja 31./RET)

Lopputulokset, Århus, Tanska:

Tuuli Petäjä-Sirén, RS:X: 6. (mitalilähdössä 5.)

Noora Ruskola ja Mikaela Wulff, 49er FX: 7. (mitalilähdöissä 10., 2. ja 4.)

Sinem Kurtbay ja Janne Järvinen, Nacra17: 12. (ei lähtöjä lauantaina)

Kaarle Tapper, Laser standard: 14. (4., 4. ja 30.)

Oskari Muhonen, Finnjolla: 14. (18. ja 11.)

Victor ja Christoffer Silén, 49er: 20. (ei lähtöjä lauantaina)

Mikael Hyryläinen, Finnjolla: 25. (25. ja 28.)

Tulokset: http://manage2sail.com/en-US/event/13f66039-acb3-449e-9cd1-ffb3f04bb939#!/results?classId=df876c8a-6cf2-405d-a97c-74b22b044cea

Kuva: Pedro Martinez/Sailing Energy

Olympiapaikat jaossa jo 2018 – Ruskola/Wulff kuudentena esikilpailussa

Suomen purjehdusmaajoukkue tutustuu Tuula Tenkasta ja Monika Mikkolaa lukuun ottamatta ensi vuoden ratkaiseviin MM-vesiin Tanskan Århusissa järjestettävässä esikilpailussa. Ensimmäiset Tokion 2020 olympialaisten maapaikat jaetaan jo vuoden kuluttua samoilla rata-alueilla.

49er FX -purjehtijat Noora Ruskola ja Mikaela Wulff ovat suomalaisista parhaissa asemissa kuudentena.

– Kävimme viime viikon EM-kisojen jälkeen päivän Suomessa, ja saavuimme sieltä tänne ajaen eilen. Vähän väsyneinä lähdimme siis vesille, mutta ihan ok päivä tuli. Tästä on kuitenkin vielä varaa parantaa, Ruskola ja Wulff sanovat.

Foilaavalla Nacra 17 -veneellä purjehtivat Sinem Kurtbay ja Janne Järvinen ovat ensimmäisen päivän jälkeen seitsemäntenä.

– Olimme tänään oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Vastatuuliosuudet sujuivat meiltä hyvin, mutta myötätuuliosuuksien vaikea aallokko koetteli meitä – ja ehkä kaikkia muitakin, Kurtbay kommentoi.

Tuuli Petäjä-Sirén on kolmen lähdön jälkeen sijalla 12.

– Kolmannen lähdön seitsemäs sija oli ihan hyvä. Olin kahdessa ensimmäisessäkin lähdössä välillä kärkiryhmässä, mutta sijoitukseni vaihtelivat. Kaikkiaan on varaa kuitenkin petrata, kokenut RS:X-lautailija Petäjä-Sirén miettii.

Tulokset, Århus, Tanska:

Tuuli Petäjä-Sirén, RS:X: 12. (12., 12. ja 7.)

Kaarle Tapper, Laser standard: 22. (26. ja 18)

Tapio Nirkko, Finnjolla:

Sinem Kurtbay ja Janne Järvinen, Nacra17: 7. (7., 6. ja 6.)

Noora Ruskola ja Mikaela Wulff, 49er FX: 6. (8., 6. ja 6.)

Maajoukkueen haastajaryhmä:

Oskari Muhonen, Finnjolla:

Mikael Hyryläinen, Finnjolla:

Victor ja Christoffer Silén, 49er:

Kilpailun tulospalvelu toimii hitaasti, eivätkä Finnjollan ja 49erin tulokset ole vielä täydellisesti päivittyneet. 

Tulokset: http://manage2sail.com/en-US/event/13f66039-acb3-449e-9cd1-ffb3f04bb939#!/results?classId=df876c8a-6cf2-405d-a97c-74b22b044cea

Sailing Team Finlandin tiedotus seuraa kilpailua päivittäin Facebook-sivullaan https://www.facebook.com/SailingTeamFinland/

Kuva: Pedro Martinez/Sailing Energy

Tuoreet suomalaistiimit kehittyneet harppauksin

Noora Ruskola ja Mikaela Wulff purjehtivat ensimmäisessä yhteisessä 49er FX -luokan arvokilpailussaan 19:nneksi. Saksan Kielissä kilpaillun avoimen EM-regatan viimeisen päivän lähdöissä venekunta oli seitsemäs ja neljäs. Eurooppalaisista tiimeistä Ruskola/Wulff oli 14:nneksi paras.

– Viikko oli todella opettavainen. Kultafinaaliin eli 20 parhaan joukkoon pääsy oli meille tärkeä etappi, sillä pääsimme kilpailemaan kerralla parhaita vastaan. Olimme uusin tiimi finalistien kovassa joukossa, Wulff kertoo kaikkiaan 66 49er FX -venekunnan kilpailusta.

– Olimme keskittyneet harjoituksissa erityisesti startteihin, ja ne toimivat täällä hyvin. Kilpailu opetti, että taktiikkaan meidän tulee panostaa lisää. Olemme kuitenkin menneet todella paljon eteenpäin, Wulff iloitsee.

Ruskola/Wulffin kilpailut jatkuvat jo ensi tiistaina Tanskan Århusissa, jossa järjestetään ensi vuoden olympiakarsinnan kovatasoinen testikilpailu. Sinne suuntaavat myös foilaavan Nacra 17 -luokan suomalaisedustajat Sinem Kurtbay ja Janne Järvinen, jotka sijoittuivat niin ikään Kielissä kilpaillussa EM-regatassa 16:nneksi. He purjehtivat perjantain ainoassa lähdössä yhdeksänneksi.

– Meillä oli vaikea lähtö kovassa kelissä. Välinerikon ja väärien säätöjen vuoksi purjehdus 10-12 m/s tuulessa oli meille tänään pelkkää selviytymistä, Kurtbay kommentoi.

– Kilpailu osoitti kuitenkin, että olemme kehittyneet monta sijaa keväästä, 14:nneksi parhaina eurooppalaisina kilpailun päättäneet Kurtbay ja Järvinen sanovat.

He ehtivät purjehtia vauhdikasta Nacraa puolisen vuotta yhdessä ennen kuin saivat Tokion uuden olympiamallin, kantosiipien avulla lentävän veneensä vajaa kuukausi sitten.

Kuva: Pedro Martinez/Sailing Energy
Kuva: Pedro Martinez/Sailing Energy

Lopullinen sijoitus, EM, Kiel:

Noora Ruskola/Mikaela Wulff, 49er FX, 19. (7. ja 4.)

Sinem Kurtbay/Janne Järvinen, foilaava Nacra 17, 16. (9.)

Kaikki tulokset: http://49er.org/event/2017-european-championship/?newsid=14648  ja http://nacra17.org/events/2017-european-championship/

18042884_10154357537401496_1191667353_o

49erin, 49er FX:n ja Nacra 17:n EM-taistelu alkoi Kielissä

Purjehduksen olympialuokkien elo-syyskuun tiukka arvokilpailuputki alkoi 49er- ja 49er FX -luokkien osalta tänään Saksan Kielissä. Euroopan mestaruuksista Kielissä kilpaillaan myös lentävässä Nacra 17 -luokassa, jossa kilpailulähdöt alkavat maanantaina.

Maajoukkuepurjehtijat Noora Ruskola ja Mikaela Wulff aloittivat 49er FX -regatan tasaisilla tuloksilla, kun he ehtivät maaliin seitsemäntenä, kymmenentenä ja seitsemäntenä. Ensimmäisen päivän jälkeen Ruskola/Wulff on sijalla 20. Purjehtijat on runsaan osanoton vuoksi jaettu kolmeen ryhmään.

– Kaikki ne asiat, joihin keskityimme treenileirillämme, sujuivat tänään hyvin. Olemme kehittyneet erityisesti starteissa ja vastatuuliosuuksien venetuntumassa. Myös kommunikointimme veneessä on parantunut, Wulff iloitsee.

Ruskola ja Wulff ovat purjehtineet yhdessä vasta vuoden alusta. Toukokuussa he päättivät tavoitella 470-luokan sijaan Tokion-olympiapaikkaa 49er FX:ssä. 49erissa Suomea edustavat maajoukkueen haastajaryhmään kuuluvat Victor Silén ja Christoffer Silén.

Myös Nacra 17:ssä kilpailevat Sinem Kurtbay ja Janne Järvinen ovat tuore tiimi. He ehtivät tutustua vauhdikkaaseen Nacraan puolisen vuotta ennen kuin saivat uuden olympiamallin, kantosiipien avulla lentävän veneensä noin kuukausi sitten.

– Tämän viikon tavoitteena on yksinkertaisesti pitää vene vakaana ja nopeana. Testaamme yhä uusia tapoja purjehtia venettä, ja sitä jatkamme kilpailussakin. Toki tavoitteenamme on pitää silmät myös kilparadalla, Kurtbay naurahtaa.

Kurtbay ja Järvinen purjehtivat sunnuntain harjoituskilpailussa hienosti yhdeksänneksi.

49er- ja 49er FX -tulokset: http://49er.org/event/2017-european-championship/

Nacra 17 -tulokset: http://nacra17.org/events/2017-european-championship/

Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n tiedotus seuraa 4. elokuuta päättyviä EM-kilpailuita aktiivisesti Facebook-sivullaan https://www.facebook.com/SailingTeamFinland/ ja ratkaisupäivinä mediatiedottein. 

podium

Tuuli Petäjä-Sirénille Raceboardin MM-hopeaa, Aleksanda Blinnikalle pronssia

RS:X-olympialuokasta tuttu Tuuli Petäjä-Sirén haki harjoitteluunsa monipuolisuutta kilpailemalla vaihteeksi pidemmällä ja kapeammalla Raceboard-laudalla. Petäjä-Sirén osallistui suomalaisen treenikaverinsa Aleksanda Blinnikan kanssa luokan MM-kilpailuihin Espanjan Saloussa ja voitti lyhyen harjoittelujakson päätteeksi heti hopeaa. Blinnikka sai pronssia.

startti2

– Menestys MM-kisoissa oli oikein kiva huipentuma hyvälle harjoitusjaksolle. Tämä kilpailu toi hyvää vaihtelua ja antoi oppia myös omaan luokkaani. Nyt keskityn jälleen RS:X-luokkaan, jossa seuraava tähtäin on syyskuussa Tokion olympiavesillä kilpailtava MM-kilpailu, Lontoon olympiahopeamitalisti Petäjä-Sirén sanoo.

Hän nautti myös siitä, että Suomessa suositussa luokassa oli hänen ja Aleksanda Blinnikan lisäksi peräti neljä sinivalkoista edustajaa: Kai Männistö (seniorien pronssia ja miesten yleisessä luokassa 28.), Benjamin Blinnikka (alle 20-vuotiaissa neljäs), Juha Blinnikka (miesten yleisessä luokassa 16.) ja Sami Karppinen (yleisessä 32.).

– Naisten taso oli tänä vuonna edellisiä kovempi, sillä mukana oli monta RS:X-olympialuokan edustajaa. Olen todella tyytyväinen tasaiseen suoritukseeni, pronssimitalisti Aleksandra Blinnikka sanoo.

Naisten kilpailun voitti Espanjan Blanca Manchon.

Kuvat: Patrik Pollak/SVK1 Sports Production

IMG_5533

Kielissä 39 maata – purjehdus palaa 2024 paralympialaisiin?

Kieler Wochen yhteydessä kilpaillut paraluokkien MM-kilpailut päättyivät Niko Salomaan osalta 2.4mR-luokassa 15:nteen sijaan.

– Kansainvälinen Paralympiakomitea oli asettanut 32 maan tavoitteen Kieliin, jotta paralympiapurjehdus voitaisiin saada takaisin 2024 paralympialaisiin. Maita oli kahdessa luokassa yhteensä 39, joten se tavoite täyttyi. Toivotaan, että tämä merkitsee nyt paluuta, Salomaa sanoo.

2020 Tokiossa purjehdus ei ole valitettavasti paralympiaohjelmassa, mutta Rion 2016 2.4mR-luokan huippu jatkaa kiitoaan kilpailuissa.

– Nyt MM-kulta meni Saksan Heiko Krögerille,  hopeaa sai Australian Matthew Bugg ja pronssia Ranskan Damien Seguin. Tutuille nimille siis. Oman kisani otan oppimiskäyränä kovasta tuulesta, jossa minulla on aina ollut vauhdin kanssa haasteita, Salomaa kommentoi.

– Yritin ottaa sellaisia startteja, että saatoin vetää pitkiä siivuja ilman, että muut tulevat häiritsemään tuulta. Kaksinkamppailuihin oli vaikea lähteä, mikä karsi kärkikympin sijoitukset. Aina, kun tuntui menevän paremmin, tuli pieniä takapakkeja.

Salomaa jatkaa viikon huilin jälkeen kohti 2.4mR-luokan avoimia MM-kilpailuita.

– Kielissä tuli treenattua paljon kovaa tuulta ja sain ajatuksia, miten pärjätä siinä paremmin. Nyt vain uutta matoa koukkuun ja kohti seuraavaa kisaa, Salomaa miettii.

Tulokset: http://manage2sail.com/en-US/event/KielWeek#!/results?classId=33d0985d-df8d-437d-9674-d661a2c48a2c

20160326 Mallorca, Spain Finnish sailing team

Monika Mikkola maailmancupin finaalissa yhdeksäs

Monika Mikkola päätti purjehduksen olympialuokkien maailmancupin finaalin yhdeksänteen sijaan. Hän sijoittui Laser radialin mitalilähdössä kuudenneksi.

Mikkola oli ainoa suomalaisedustaja Espanjan Santanderissa kilpaillussa maailmancupin finaalissa. Laser radial -regatan voitti Belgian Evi van Acker.

Tulokset: http://manage2sail.com/en-US/event/1f4c5cb6-3823-4892-8839-4109a758ec89#!/results?classId=bc3c97c1-d628-44e3-aeb7-097e8ea45f7d

TUULImarseilles

Petäjä-Sirèn, Nirkko ja Ruskola/Wulff starttaavat EM-kisat

Olympiapurjehduksen RS:X-, Finnjolla ja 470-luokkien Euroopan mestaruuksista kamppaillaan maanantaista alkaen. Ranskan Marseilles’ssa Suomea edustavat purjelautailussa Lontoon olympiamitalisti Tuuli Petäjä-Sirén ja Finnjollassa maajoukkuekonkari Tapio Nirkko sekä nuoret haastajat Oskari Muhonen, Mikael Hyryläinen ja Waltteri Moisio.

470-luokan ruhtinaat ja ruhtinattaret ratkotaan Monacon edustalla. Regatassa on mukana suomalaisvenekunta Noora Ruskola/Mikaela Wulff.

– Olen treenannut Marseilles’ssa yhteensä kaksi viikkoa ja pidän paikasta kovasti. Valmentajien järjestämässä 30 purjelautailijan kisassa olin neljäs, joten minulla on hyvä fiilis aloittaa kilpailu, Petäjä-Sirén sanoo.

– On hauska kilpailla vaihteeksi kovatuulisissa olosuhteissa, sillä viime vuosien arvokilpailut on ratkottu keveämmissä tuulissa. Se voi pistää tulospakkaa sekaisin.

20160326 Mallorca, Spain Finnish sailing team

Nirkko on kilpaillut Rion olympialaisten jälkeen vasta kaksi kertaa; Palma de Mallorcan Eurosaf-regatassa ja Hyères’in maailmancupissa.

– Talven irtiotto vesiharjoittelusta näkyy vielä radalla, mutta tuntuma kilpailemiseen on palautunut aika hyvin. Haen ehdottomasti paikkaa finaalilähtöön eli viiden parhaan joukkoon. Siinä kaikki onkin mahdollista, kun mitalit jaetaan kerrasta poikki -formaatilla, Nirkko kertoo.

NooraMiksuMIAMI

Noora Ruskola ja Mikaela Wulff kilpailivat Hyéres’in vappuna päättyneessä maailmancupissa vielä 49er FX -luokassa. Vaihto 470-luokkaan oli nopea.

– Täällä on usein melko vaikea aallokko ja samalla kevyttä tuulta. Se tulee olemaan kisan haastavin osuus, Wulff viestittää.

– Otamme kaikki irti kisatilanteista ja kehitämme starttaamista sekä kommunikaatiota, Wulff ja Ruskola sanovat.

Näin Finnjolla-regatta etenee:

Kaikki osallistujat purjehtivat maanantaista 8. toukokuuta alkaen 10 alkusarjan lähtöä (Opening series), joiden kolme parasta venettä pääsee suoraan lauantain finaaliin. Seitsemän seuraavaa venettä pääsee lauantaina semifinaaliin, jonka kaksi parasta jatkaa finaaliin. Lauantaina kilpailtavassa finaalissa purjehtii kaikkiaan viisi venettä. Ensimmäisenä maaliin tuleva voittaa koko kilpailun.

Finnjolla-tulokset: http://2017.finneuropeans.org/results-2/

Näin RS:X-regatta etenee:

Maanantaista 8. toukokuuta alkaen purjehditaan 12 alkusarjan lähtöä (keskiviikko mahdollinen välipäivä). 12 parasta jatkaa lauantaille, jolloin aiemmat pisteet nollataan. Sen lähdön kuusi parasta jatkaa semifinaaliin, jonka kolme parasta finaaliin.

RS:X-tulokset: http://www.rsxclass.org/europeans2017/

Sailing Team Finlandin tiedotus seuraa kilpailua päivittäin maajoukkueen Facebook-sivuilla (https://www.facebook.com/SailingTeamFinland/) ja mediatiedottein perjantaina sekä lauantaina.

Näin 470-regatta etenee:

Maanantaista 8. toukokuuta alkaen purjehditaan kaksi karsintalähtöä per päivä, ja finaalilähdöt alkavat keskiviikkona 10. toukokuuta. 10 parhaan mitalilähtö purjehditaan lauantaina 13. toukokuuta.

Tulokset: http://2017europeans.470.org/en/default/races/race